Lidt om byen

Her på siden får du en fornemmelse for, hvor Neder Randlev er beliggende.

Lidt om Neder RandlevNeder Randlev er en landsby i Østjylland med ca. 217 indbyggere (2014). 

Beliggenden 3 km sydøst for Odder og 24 km syd for Aarhus. 


Landsbyen ligger i Region Midtjylland og tilhørende Odder kommune


Byen er en del af Randlev Sogn. 2 km mod syd ligger i samme sogn landsbyen Over Randlev med Randlev Kirke og Randlevskolen. 


Neder Randlev er også en del af Hads Herred, som tidligere et herred i Århus Amt. Hads Herred grænser mod nord til Ning Herred, der skilles ved Nordsminde Fjord (Kysing Nor) med Nordsminde og Odder Å. Mod vest så går grænsen til Hjelmslev og Voer Herred. Grænsen mod syd går til Horsens Fjord, men halvøen Gyllingnæs mod sydøst og mod øst til Kattegat. Øen Alrø i Horsens fjord hørrer også til herredet.
Hads Herred blev i Kong Valdemars Jordebg kaldt Harzhæreth, og skal have navn erfter "Hattis Ø", på grund af at Nordsminde Fjord i sin Tid har være i forbindelse med Horsens Fjord gennem en lavning øst for Odder over Randlev og Ørting Moser.


En fladbundet smeltevandsdal med Åkær Å og Odder Å snor sig fra Horsens Fjord til Nordsminde Fjord og deler Odder kommune i to forskellige landskaber.


Odder kommune blev oprettet i 1970 med sammenlægning af sognekommunerne Alrø, Gosmer-Halling, Gylling, Hundslund, Saksild-Nølev, Odder, Randlev-Bjerager, Torrild, Ørting-Falling og Tunø.

 

82589