Byens historie

Byens historiePh. d. og Lektor på Institut for Navneforskning på Københavns Universitet Peder Gammeltoft, som forsker i stednavne.


Han udtaler at bynavne med - sted, -lev eller -um stammer helt tilbage til Jernalderen (år 300-800).


- lev: Endelsen - lev som i Siergerslev betyder et lev eller arv fra fortiden. Navnets forreste led er ofte et krigerisk navn som i Siegerslev, som betyder noget i retningen a sejrherrens arv. Men det kan også være et almindeligt fornavn som Allerslev ved Lere. Det oprindelig fornavn var Alvar.


Jernbanen


Da Hads-Ning Herreders Jernbane (HHJ) åbende den 19. juni 1884, fik Neder Randlev fra starten en stationsbygning. Dengang kunne de vel næppe kalde det en station, snare for et billetsalgssted. Først i 1892 kunne der ekspederes stykgods.
I 1904 anlægges sidespor til godsvogne under losning og lastning af gods. Beboerne i stationsbygningen betalte selv en del af omkostningerne.
I 1904 var Neder Randlev en rigtig stationsby, men den blev i 1939 nedprioriteret til ekspedition station.

1. juni 1969 blev det nedprioriteret til trinbræt.

Odder-Hou banen blev nedlagt 21. maj 1977. Stationsbygningen er bevaret på Balshavevej 71.Fastelavnssoldater


Traditionen med at gå fastelavnssoldat er meget specielt for det østjyske område.


Fastelavnssoldater besøger ved fastelavns søndag hver gård og hvert hus i sognet. Det er typisk børn i alderen fra 3. til 7. klasse.

I gennem 75 år har der været fastelavnssoldater der gik rund i byen fastelavnssøndag.


De penge de får samlet ind går til

skoleudflugter

lommepenge til soldaterne selv

en fastelavnsfest


Fastelavnsfesten bliver holdt på skolen den kommende fredag. Invitationen har fastelavnssoldaterne med. Festen begynder altid med en indmarch, hvor soldaterne synger for sidste gang deres sange.


Ved hvert hus eller gård, der besøges, synger soldaterne en sang for beboerne, som de forventer takker med et pengebeløb. Derefter synger soldaterne en takkesang og indbyder huset eller gården børn til fastelavnsfest.


  

82606