Neder Randlev og omegns Borgerforening

 

<< Tilbage

Kirkernes historie

Inden for en radius af ca. 5 km fra Neder Randlev, eksistere der 4 kirker.

Odder Kommune har 14 middelalderkirker og blandt dem finder du Gosmer Kirke, Halling Kirke, Bjerager Kirke og Randlev Kirke.  
 

Gosmer Kirke

Gosmer Kirke er på grund af størrelsen kaldes for Hads Herreds Domkirke. Gosmer Kirke af romansk oprindelse og ombygget i 1866.

Murstenhuset ved kirkemuren til højre for porten er det tidligere Gosmer Hospital, opført i 1754. Det har været et asylcenter for ældre udtjente bønder og arbejdere med tilknytning til godserne Rathlousdahl og Gersdorffslund. Beboerne (lemmerne), var forpligtet til at medbringee tøj, sengelinned og en ligkiste ved indflytningen. I Kirken er der et gravkapel som endtil nu har været for godserne Rathlousdahl og Gersdorffslunds ejere, men da kisterne er ved at rådne er de nu blevet begravet på Kirkegården. 

Gosmer-Halling præstegård er også meget interressant. 2005 har en række eventyrsport rundt i Danmark. Disse eventyrspor er afmærket med en genklendeligt logo og et spornummer. 

H.C. Andersen har flere gange været gæst på Vilhelmsborg syd for Århus, og i denne forbindelse har han også besøgt præstegården i Gosmer-Halling. Grunden er at baronessens søster boede på gården med sin mand.  
 

Halling Kirke

Halling Kirke ligger på en forhøjning og omgivet af flad landskab, som er en del af den østlige del af Hads Herred. 
Færgebyen Hou er en del af Halling Sogn. Grunden er den at færgebyen tidligere kun var et lille fiskerleje og dertil bestod byen kun af 2 huse.  Som årerne er gået har Hou vokset sig stor og Halling stået lidt stille. 

Halling Kirke er opført i omkring 1200-tallet. Tårnet og våbenhuset er bygget i 1490-1500. 

Halling-Gosmer præstegård - se ovenover under Gosmer Kirke. 

Dyngby Kirke

Dyngby Kirke skulle efter være brændt og er efterfølgende afløst af Bjerager Kirke. 

Bjerager Kirke


Bjerager Kirke er fra 1200-tallet og af romanske oprindelse.  Det kraftige tårn og vårbenhuset er senere tilføjet. 

Bjerager er tilknyttet Randlev Præstegård. Se herunder Randlev Kirke. 
 

Randlev Kirke


Randlev kirke er bygget i år ca. 1130.  Skib og kor er fra år 1125. Våbenhuset er opsat i 1891. Meget specielt er den oprindelige korbue opført med en relieffrise, hvorpå bl.a Adam og Eva samt kristusbilleder ses.

Når vi taler Randlev Kirke, taler vi også om Randlev Præstegård.
Præstegården er opført i bindingsværk 1749. Præstegården fra perioden 1811-19 Steen Steensen Blichers hjem. Se også historien om Steen Steensen Blicher.   

Skriv en komentar til Kirkernes historie

Siden er opdateret den 02-11-2023